logo

Festival malih plesnih formi

"FMPF 2017. godine održao se 25. i 26. studenoga 2017. u KUC-u Travno, B. Magovca 17 u Zagrebu. Sudjelovalo je 7 amaterskih plesnih ansambala s 85 plesača, a izvedbe je pratio ocjenjivački sud u sastavu Tihana Škrinjarić, Adrijana Barbarić Pevek i Branko Banković.

daCi FMPF za članove Udruge održan je 02. prosinca 2017. također u KUC-u Travno.

Nastupilo je 11 grupnih članica Udruge sa 132 plesača.

I ove godine, 8. put zaredom, tijekom održavanja daCi Festivala za članove Udruge organizirano je druženje djece kroz 4 radionice različitih plesnih izraza. Plesne radionice održane su posljednjeg dana Festivala 03. prosinca 2017. godine u Školi suvremenog plesa Ane Maletić uz sudjelovanje 52 plesača.

Interakcije u 2017. službeno se zovu Interakcije 6"

Projekt Interakcije

Projekt predstavlja promicanje ciljeva Udruge po osnovnim školama uz aktivno sudjelovanje učenika. Cilj projekta jeste upoznavanje sa suvremenom umjetnosti pokreta, promicanje plesne kulture među djecom osnovnoškolskog uzrasta, poticanje na interaktivni pristup različitim umjetnostima, a sve s konačnim ciljem uključivanja djece i mladih na sustavno bavljenje plesnom kulturom i plesom kao umjetničkim izrazom.

Radionice: "Pokret - osnova razvoja djeteta"

Početkom nove školske godine udruga daCi Hrvatska organizirala je dvodnevni seminar namijenjen odgajateljima, pedagozima i stručnim suradnicima koji rade s djecom predškolske dobi.Voditeljice radionica bile su Jasmina Zagrajski Vukelić, prof.mentor u Školi suvremenog plesa Ane Maletić te Dijana Merey Sarajlija, prof. s dvadesetgodišnjim iskustvom rada s djecom i mladima u Poliklinici SUVAG.

„Razvoj djeteta i pokret“ naziv je radionice u kojoj su se sudionici upoznali s metodom kretanja i vježbanja koja prati razvojne obrasce djeteta i predstavlja somatski pristup vježbanju i motoričkom razvoju. Jasmina Zagrajski Vukelić teoretski i praktično predstavila je osam osnovnih obrazaca kretanja koje koristimo u radu s djecom, a sudionici su osvijestili kako u svakodnevnom radu i akcijama možemo primjenjivati te obrasce te njima pozitivno djelovati na psihofizički razvoj najmlađih.

Dijana Merey Sarajlija prezentirala je vježbe i principe u radionici „Poticanje govorno-jezičnog razvoja kroz pokret, kretanje i ples“ . Naglasila je kako se danas pokret koristi u motiviranju djeteta na upotrebu verbalne komunikacije, širenje kognitivnih spoznaja potrebnih za razumijevanje jezika i poticanje senzo-motoričkog razvoja potrebnog za percepciju i produkciju govora. Pojasnila je vezu verbotonalne metode akademika Petra Guberine i suvremene umjetnosti pokreta Rudolfa Labana.

Polaznici radionica dobili su teorijska znanja, strukturirane i analizirane primjere i vježbe, te pisane materijale. Pozitivne povratne informacije 31 polaznice seminara , uglavnom odgajateljica zagrebačkih dječjih vrtića govore o potrebi ovakve vrste edukacija. Daljnja suradnja nastavlja se kroz druge projekte udruge daCi Hrvatska, osobito projektom Interakcije 7 s kojim su sudionici bili upoznati.

radionica razvoj djeteta i pokret

Interakcije u 2017. godini:

  • 11 radionica u trajanju od 45-90 min. broj polaznika bio je 165
  • Interakcije su održane na sljedećim lokacijama: OŠ Trnsko ( 6 radionica, voditelj: Natalija Krakić), DV Medo Brundo (1 radionica, voditelj: Natalija Krakić), OŠ Kajzerica (3 radionice, voditelj: Nataša Jurišić), DV Zvirek (1 radionica, voditelj: Sanja Hrgetić)

Predavanja i Simpoziji

Sudjelovanje članica Udruge Ivančice Janković i Jasmine Zagrajski Vukelić s prezentacijama i radionicom na Prvom međunarodnom znanstvenom i umjetničkom simpoziju o pedagogiji u umjetnosti u Osijeku 17.-18. listopada 2014. godine.